Eksemanalys och värdefulla tips


Tips för dig med atopiskt eksem.
 
 
Först och främst vill jag säga att det senaste halvåret har varit toppen! Jag mår SÅ mycket bättre på alla möjliga sätt. Och ett av dem är i eksemet. Nuförtiden ser ansiktet normalt ut, och jag behöver inte vakna på natten av att jag kliar sönder mig, och för det mesta är kliandet på en sådan nivå att jag kan hantera det utan att det stör mig så mycket i vardagen (även om jag hela tiden måste vara uppmärksam och försöka förhindra återfall, som tyvärr ändå kommer titt som tätt så kan jag nu koncentrera mig på annat). Varför denna förändring?

Jag har kommit på en hel del saker kring mitt eksem sedan det blev otroligt mycket bättre efter solsemestern och intravenöskuren jag gjorde i vintras. Då var det nämligen lättare att urskilja vad som gjorde eksemet värre igen. Till exempel har jag upptäckt att eksemet inte är huvudproblemet, utan något som kommer som en konsekvens av att jag får nässelutslag av diverse grejer! Först kommer de här små utslagen som kliar som sjutton (inget kan klia så mycket som de!), om jag sedan kliar på dem så kommer det fler och sedan dras eksemcirkeln igång.
Nu har jag lärt mig att de här nässelutslagen oftast försvinner efter 2h-2dagar, beroende på vad jag utsatts för. Så om jag gör allt jag kan för att hålla mig upptagen på annat håll så att jag tänker så lite det är möjligt på att det kliar, och om jag istället för att riva med naglarna liksom gnuggar med handflatan där det kliar (eller tar en handduk och gnuggar försiktigt med) så går det över utan att jag får eksem av det!! Med den här vetskapen, om att jag kan få slippa se ut som en inflammerad tomat med vätskande sår som kliar mig tokig på nätterna, så går det betydligt lättare att hålla spjärn mot kliandet – jag vet ju att det går över! Men det är fortfarande fruktansvärt jobbigt när det kliar sådär hemskt, när man inte kan tänka på något annat än att det klia, då irritationen svämmar över i blodådrorna och det känns som att allt är svart och man kommer bli tokig i denna evighetsplåga. MEN jag har alltså kommit mycket på spåren vad gäller eksemet och nuförtiden så ser mitt ansikte normalt ut, för det mesta, och det gör mig SÅ glad!!

 

Jag gjorde en lista med avgörande saker för att eksemet skall hållas i schack (bryter jag mot en av dessa så dyker de illmariga nässelutslagen med eksemet som följd upp):

·         Undviker all mat och dryck med citronsyra i (dock inte naturlig, apelsiner osv går alldeles utmärkt).

·         Håller naglarna kortklippta.

·         När det kliar – river inte med naglarna, använder en handuk eller gnuggar med handflatan.

·         Smörjer in mig med mjukgörande varje kväll. Jag klarar inte av de krämer som läkarna har skrivit ut på recept, men har hittat en som fungerar jättebra, håller sig länge och kladdar inte för mycket heller. A-creme heter den och finns på hälsokostaffärer, tex life.

·         Är ute så mycket jag kan (när jag är inne för länge kommer utslagen. Har inte lyckats lista ut varför dock, vad jag reagerar på. Tex kan jag inte gå i köpcentrum utan att det börjar dyka upp kliande nässelutslag)

·         Använder kortisonkräm en gång i veckan (har kommit på att det är min smärtgräns, gör jag inte det så kommer utslagen som på beställning)

·         Försöker att inte stressa upp mig över grejer – det mesta löser sig på ett eller annat sätt! Stress är tyvärr direktrelaterat till kliandet och tvärt om.

·         Ser till att ha roligt! Försöker så gott jag kan tänka positivt och gör saker som får mig att må bra och låter inte sjukdomen hindra mig. Vissa saker blir extra krångliga, ja, men låt dem vara lite krångligare då, sluta inte leva. Låt fokus ligga på positiva saker i livet, det mår hela kroppen bra av, oavsett eksem eller inte!

·         Undviker kontakt med vatten (får nässelutslag av att duscha. Innan fick jag det till och med av mitt eget svett. Detta är dock en sådan sak jag inte tror gäller alla, men man får hitta sina specifika triggers).

 

Därutöver har jag sett sambandet att då det regnar ute så dyker nässelutslagen och kliandet upp som på beställning – detta fastän jag inte ens varit ute i regnet! Jag skrev ju att jag får utslag om jag sitter inne för länge, men det har inte med att man sitter inne mer när det regnar att göra (som jag trodde först), för de dagar det regnar kliar det så extremt mycket, och jag vet liksom i princip på en gång, utan att ha tittat ut, ifall det är en regnig dag eftersom det kliar så fort jag vaknar.

 

Stress är direktrelaterat till kliandet/utslagen/eksemet. Och särskilt den stress som ligger under ytan, som man inte riktigt kan ta på, som man kanske egentligen inte ens vet finns där. Tyvärr har vi med eksem fått en väckarklocka som inte bara är enormt irriterande, utan också klart och tydligt finns där för alla att skåda. Men, mitt tips är att just ta det som en väckarklocka och börja tänka igenom vad du kanske inte är tillfreds med i ditt liv. Är du tillsammans med någon du kanske egentligen inte mår bra av att vara med? Jobbar du på ett jobb du undermedvetet känner dig instängd av? Gruvas du över någonting du innerst inne vet borde förändras? Oftast vet man egentligen vad det är, men om det är såhär stora, livsförändrande saker så blundar man så hårt för det – det är så skrämmande! Tänk om man tar fel beslut! – att man inte medvetet vet vad som stressar en. Man vill inte veta. Men tillåter man sig själv att verkligen känna efter och är ärlig mot sig själv så finns det där, om än dock skrämmande, men oj så viktigt det är att lyssna. Stänger man in något stort så djupt i en och vägrar lyssna så tar det sig uttryck på andra sätt, och för oss eksemare försöker det ”smita ut genom huden”. Huden är själens spegel brukar det ju heta. Det ligger nog mer än man tror i det. Mitt eksem blev otroligt mycket bättre, ja inte bara eksemet, hela mitt mående, när jag inte längre behövde ljuga för mig själv och förändringen blev ett faktum. Såhär i efterhand förstår jag inte vad jag var så rädd för, jag visste ju egentligen undermedvetet att det var det här jag ville, men jag var för feg. 

Var ärlig mot dig själv - och våga förändra!

 

Och så var det det här med citronsyra. Vad är det egentligen? Det är ett surhetsreglerande medel/antioxidationsmedel som finns i en hel del saker vi stoppar i oss. I dess naturliga form finns det i bär och frukter och där är det nyttigt, så var inte rädd för att äta den typen av citronsyra. Men i dess onaturliga form är citronsyra framställt av mögelsvampen aspergillus niger (svartmögel). Det finns i bland annat läsk, en del glasser, såser, färdigmat, i vissa bröd osv, saker som ska vara konserverade, ja i det mesta som är fullproppat även med andra kemikalier. Oftast står det utskrivet surhetsreglerande medel (citronsyra) i innehållsförteckningen, men ibland står det bara E330. Mitt liv har blivit så mycket lättare sedan jag började undvika det här! Äntligen kan jag börja koncentrera mig på andra saker än att det kliar någonstans hela tiden. 

Frågar man läkare eller kollar på livsmedelsverket så hävdar de att man inte kan vara allergisk mot detta, men så extremt tydligt som jag märker ifall jag fått i mig det kan jag inte tro något annat än att man visst kan vara allergisk mot det. Jag har råkat få i mig citronsyra ett flertal gånger utan att veta om det (innan jag visste att E330 var citronsyra tex) och undrat varför eksemet plötsligt blossat upp och blivit inflammerat. Då har jag gått igenom vad jag ätit och mycket riktigt har jag varje gång råkat få mig citronsyra i något jag glömt läsa på. De gånger jag får i mig citronsyra så börjar det klia massor på kvällen samma dag, hetskliande, och dagen efter brukar jag ha blivit lätt uppsvullen och väldigt röd i framför allt ansiktet, och fått små utslag (som vätskar om man försöker klämma bort dem, de ser liksom ut som små finnar) som kliar extremt. Detta håller i sig i 1-2 dagar, men sedan blossar det över om jag lyckats låta bli att klia allt för mycket. Att veta att det ebbar ut är otroligt skönt!

 

Andra saker jag har börjat fundera över kan vara kopplade till eksemet (det är ju inte helt bra än, men mycket bättre. Det är för det mesta på en hanterbar nivå) men inte riktigt har kunnat se ett klart samband med än är till exempel glukos-fruktossirap, för mycket socker och vitaminbrist i alla möjliga slag. Så jag försöker nuförtiden äta så mycket frukt och grönsaker som möjligt (det kan ju inte skada iaf!).  Och självklart följer kliandet/utslagen/eksemet hur kroppen mår överlag, tex så följer eksemet väldigt tight hur jag mår i borrelian och om jag får migrän så kliar det extra mycket.

 

Hoppas det här gav tips till någon annan atopiker! Man får såklart hitta vad som stämmer in för en själv, men oj vad jag är glad att någon i en blogg här i cyberspace hade skrivit om citronsyra och eksem så att jag fick den hjälpen. Det har gjort mitt liv så mycket bättre!
Ta hand om er och om ni har något ytterligare tips till eksemare eller undrar något, lämna gärna en kommentar :)


Kommentarer
Postat av: Edit

Hej Alicia!

insiktsfullt inlägg och bra skrivet! Jag är också atopiker och vet att det inte är så lätt att vara insiktsfull alltid, när eksemet kommer utan att man har en aning om vad det är man har gjort. eller när man stressar.. herregud. Ibland blir man nästan paranoid. Det var en grej jag funderade på i ditt inlägg. det du beskriver händer när du går i köpcentrum: jag har exakt samma problem: jag kan inte mer än ta ett steg innanför dörrarna så börjar det klia. men jag tänker att det egentligen inte är så konstigt! varor som t ex möbler eller kläder prepareras med äckligt mycket olika kemikalier innan de säljs, samma kemikalier som fabriksarbetarna blir sjuka och dör av eftersom de i princip badar i dem. vi som har extremt känslig hud reagerar direkt på kemikalierna. tänker att de som inte reagerar på dem inte får samma incitament att undvika dem. förmodligen den enda fördelen som finns med att vara atopiker! folk som jobbar i klädaffärer kan ju bli så sjuka av textildammet och kemikalierna att de inte kan jobba mer.

precis som du blir jag mycket sämre i eksemen av att vara inomhus för mycket. jag jobbar vid min dator med skrivjobb, ett yrke jag valt för att det ger mig möjlighet att jobba i varmare länder, där jag kanske kan sitta utomhus och i mindre kläder samt sola och bada i saltvatten. men det leder till att jag blir sämre när jag jobbar här i sverige. taskigt väder alltför ofta.

Jag önskar dig lycka till med att övervinna eksemen! håller alla tummar och tår för dig. MVH Edit

Svar: Förlåt för det sena svaret, jag läste din kommentar och wow, jag trodde jag var näst intill tokig som misstänker att mitt eksem faktiskt utlöses av att gå i köpcentrum, så det känns bra att få se att jag inte är ensam om den upplevelsen (även om jag såklart önskar att du slapp ha det så ;P). Men jaa, jag tror att din teori mycket väl kan stämma, att det är alla kemikalier vi reagerar på! Har du gjort någonting särskilt för att eksemet ska hålla sig i schack eller försvinna? I så fall vad? Jag tar tacksamt emot alla tips :) för som du skriver blir man nästan paranoid när eksemet plötsligt dyker upp och man undrar vad man nu gjort eller ska undvika!

Tack för din kommentar och lyckoönskningar. Önskar dig detsamma :) Kram!
Alicia (alias)

2013-08-16 @ 14:35:52
Postat av: E

Hej Alicia!

Ja, vad gör jag för att slippa eksem? Just vad gäller köpcentrum, så är det bra att undvika just dem, skippa att gå in i klädaffärer eller dammiga affärer. Näthandel är att föredra om man ändå vill handla kläder. Svårt ibland när man har slut på något.

Att kemikalier delvis står för det som utlöser eksemet har jag slutit mig till genom att jag normalt inte kan ha nyinköpta kläder på mig utan måste tvätta dem ett par gånger först. Men textildammet spelar även in, och även annat damm. IKEA funkar inte för mig, inte heller biblan.

Andra saker jag gör som gör eksemen bättre är

-städa ofta och dammtorka efteråt. En ggn i veckan kör jag. Ha lite grejor framme så är det lättare att städa. Jag har inga mattor t ex. (däremot massor av böcker. Inte så bra men det skiter jag i. Ska skaffa ett skåp till dom så småningom.)
-byt sängkläder ofta, minst en ggn i veckan.
-inte simma i simhallar, kloret gör min hud skitförbannad.
-smörja sig ofta.
-Vara ute så mycket det går, speciellt på sommaren!
-ha bomull, bambu, silke-material i kläderna. Nylon blir väldigt svettigt, använder inte det alls nästan.
-sova mycket. Tror immunförsvaret återhämtar sig lite bättre då.
-alkohol gör mina eksem sämre om de redan är dåliga, kanske för att det gör så att man sover sämre.
-skippa smink, speciellt om det är mycket kemikalier i. Mineralsmink (dvs mineraler och enbart mineraler) vet jag inget om, kanske det går bättre.
-gå och cykla hellre än att åka kollektivt, folk har på sig massor av parfymer och annat skit, eller bara massa damm.
-använda bara de absolut snällaste tvättmedlen, diskmedlen, tvålen, allt, rubb ohc stubb. Allt oparfymerat. Nu är jag och gör praktik utomlands och har med mig en flaska tvättmedel för jag talar inte språket här och de har fan parfym i allt :)
-när det kommer till maten brukar jag laga nästan allt själv eftersom jag varit matallergiker länge. Jag tror också på idén att käka ekologiskt (=mindre gifter) och att laga det mesta från grunden. Ganska kul, man lär sig massor om mat. Och man vet precis vad det är i. Sen kan man alltid testa att ta bort och lägga till olika saker i sin kost för att se om det gör någon skillnad. Har upptäckt att när jag har mycket eksem så reagerar jag på valnötter och hasselnötter. Inte annars. Precis som du kör jag i huvudsak mkt på grönsaker och frukt. Inte så mycket socker.
-inte stressa:) jävligt lätt. Inte. Men ack så viktigt.
-hm.. var det något mer?.. tja, att låta eksemen ta sin tid. Många fattar inte alls vad det innebär och försöker komma med tips (vilket ju är snällt, men irriterande när någon tycker man ska testa den där krämen fast man vet redan i förväg att den inte kommer at funka. Tillslut får man en intuition för vad som fungerar för en.). Eller så försöker de skynda på en i olika beslut som kräver långt mycket mer förberedelser för en atopiker än för en icke-atopiker. Man uppfattas som jävligt präktig när man måste se till att man får sova minst åtta timmar varje natt, inte kan dra spontant på en roadtrip på tio dagar utan sin arsenal av salvor och specialtvål, eller inte kan käka på en vanlig restaurang eller på donken som vanligt folk:) Många fattar liksom inte att man kanske inte kan sova i parfymindränkta lakan, eller gå till den där jättenaturliga hudbehandlingen som man direkt vet att man kommer få århundradets eksemutbrott av. Eller åka tio timmar på ett svettigt tåg. Just då. Det är just där det gäller att stå på sig. Vilket är lättare sagt än gjort. Ofta slarvar jag med mina eksem, låter bli att städa när det blir för stressigt med plugget till exempel. Eller åker tåg när jag egentligen har jättemycket eksem, men jag vill så väldigt gärna hälsa på någon. Eller går på en konsert i en rökig lokal en sen kväll/natt. Vilket jag får äta upp väldigt snart. Det svåra tycker jag är att vad som inte funkar är så beroende av vilken situation man är i. När jag redan har mycket eksem så räcker det med att sova dåligt en natt så är det kört för tre veckor framöver. Eller att käka en valnöt. När jag blir förkyld eller har mens blir eksemen alltid sämre. Under bra perioder känns det som att jag kan göra vad som helst. I ärlighetens namn är jag i nån slags mellanfas nu när jag testar nya metoder. Tror att det bästa är att hitta nånslags långsiktig lösning, om det nu finns. Tror det är bra att göra det medan man är ung och inte är begränsad av barn och familj. Så, det bästa tips jag har är nog det, att låta eksemen ta sin tid, för de går inte att ignorera hur länge som helst och sen ligger man där som en ledsen, kliande hög oavsett om folk vill fatta eller inte. Och att lita till din intuition. Eksem verkar fungera rätt godtyckligt, jag tror inte ens man vet vad det beror på, och med tanke på att folk får eksem av så olika orsaker är nog det enda sättet att testa och känns efter vad som funkar för en. Och att hitta ett sätt som går att leva på.

Ojoj, hoppas du inte har somnat! Jag bara gick igång när du fråga vad jag har för metoder, haha:) hoppas det kan hjälpa dig, om inte annat för en diskussion om vad man kan testa. Hoppas du får ordning på dina eksem snart! kram på dig!

2013-09-13 @ 18:55:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0