Gråta för att någon skiter


Idag är det nyårsafton, och jag känner mig mest nere. Det är inte roligt just nu. Det här "jullovet" har varit ett helvete. Folk har ju trillat ihop sjuka till höger och vänster om mig, precis när jag andats ut så har något nytt hänt.

Natten till igår så blev min pojkvän som kommit hit sjuk. Han vred och vände på sig massor i sängen så jag vaknade, sen gick han på toa och var kvar där lite väl länge. Mina fobiantenner registrerade det här och satte igång larmet. Och mycket riktigt, han var sjuk. Han hade inte spytt sa han, men han hade jätteont i magen och hade diarré. Jippie, han också! Han trodde att det berodde på att han åt filmjölk som gått ut... hmm.
Jag tog mitt pick och pack och vandrade bort till pappa för att sova. Igår på eftermiddagen fick jag veta - frågade en av hans systrar - att andra i hans familj också var sjuka!! Det var alltså riktig magsjuka. Nu blev jag LIVRÄDD! Jag var tillräckligt rädd då jag trodde att det var matförgiftning, men nu. Aj aj aj. Jag grät och bönade om att få dö, men här sitter jag livs levande. Och det är väl tur, att man inte alltid får som man vill i sina svaga stunder.
Jag kände mig bara så nerslagen. Nästan en vecka hade gått sedan min lillebror var sjuk - vilket jag också fick veta var riktig magsjuka (dock i diarréform och inte spyform tack och lov) - så jag hade nästan klarat mig igenom den perioden (efter en vecka börjar jag kunna tänka att jag nog inte blivit smittad), och så händer det här! En vecka till av plågande oro, är jag smittad eller inte? Jag ville verkligen bara dö. Vad som helst är bättre än den här paniken.
Ja, det var vad jag kom fram till också, att vad som helst var bättre än att gå och ha sådan panik i en hel vecka, det var till och med bättre att bli sju, "få det överstökat"... Jag var så rädd så det kändes som om ingentings pelade någon roll, helvetet var ju redan över mig, så jag gick bort. Än en gång gick jag rakt in i magsjukans näste. Oj oj oj. Vad har hänt med mig!?! Hur kommer det sig att jag vågar? Har jag börjat inse något?

När jag grät i telefonen då jag pratade med mormor så sa hon "men varför ska du gråta för att någon annan har skitit!?"... ja, varför ska jag det? Det lät så otroligt fånigt att jag mitt i paniken till och med lyckades dra på munnen och skratta till. Haha. Inte kan jag väl gråta för att folk skiter! 
Men tyvärr kan man inte bota fobin riktigt så lätt eftersom fobihjärnan inte har någon logisk funktion alls, men de glimtar man får av logiken kan hjälpa en på rätt köl. Man får hålla hårt vid dem. Trots paniken insåg jag hur fånigt det egentligen var, och kunde skratta. Skratt är den bästa medicinen mot panik.

Ja, här sitter jag nu och skriver. Min pojkvän är frisk, men vi kunde inte åka iväg till de vi skulle fira nyår hos så det får bli till att fira hemma i soffan i år. Det kommer fler nyår, fler jular, kanske var det värt två förstörda helgdagar för de insikter jag fått oh det mod jag lyckats uppbåda? Jag kan trotsa fobin, jag vågar. 
Men jag är ju fortfarande skiträdd... för tänk om jag är smittad, vilket jag med nästan all sannolikhet är om det han hade var smittsamt och inte råkar vara något alla de som blev sjuka ätit av. Men som sagt, ja, jag är livrädd, men jag klarar så mycket mer än jag tror, så på något sätt skulle jag ta mig igenom det också. Jag måste hålla fast vid den tanken, och försöka komma ihåg mormors ord mitt i allt elende: varför ska jag gråta för att någon skiter? ;)
 

Ett år med bloggen

GRATTIS på födelsedagen bloggen, blås nu ut ljuset .... eh?

Woho!! Idag fyller bloggen ett helt år, grattis bloggen :D 
Tänk att jag faktiskt har lyckats blogga i ett år, det trodde jag inte när jag startade bloggen. Och inte trodde jag att folk skulle titta in här och somliga bli trogna läsare. Det känns superroligt, tack till alla er, det gör mig verkligen glad att se att folk läser, och särskilt när jag får veta att det jag skriver betyder något och gör skillnad för några av er!
Tänk, ett år, det är så kort tid, men ändå så lång... det där med tid är skumt, men en sak står i alla fall klart, och det är att det har hänt mycket under det här året som gått. Om jag någon gång skulle glömma bort vad som har hänt så kan jag ju alltid ta mig en titt i registret haha, vilken tur för mitt framtida senila jag att jag har bloggat ;)

Ha det bra allihop!

Mod, i mängder


Oj oj, man ska aldrig säga att det inte kan bli värre för då blir det det! Kaos, kaos och ännu mera kaos. Den här julen var inte den bästa jag varit med om om man säger så.

Hela december har runnit iväg utan att jag hunnit med något juligt alls, det har bara varit skola och annat som har hänt. Till exempel att en av de jag bor med spydde så att jag inte vågade vara där utan bodde hos min pojkvän och kompis, de hade inte något julpynt över huvud taget. Inte har jag hunnit baka något, och eftersom julmust till min stora förskräckelse (det är det bästa jag vet inom mat o dryck!!) innehåller gluten så har jag inte kunnat dricka det. Vi slutade skolan den 22 december och börjar igen den 2 januari. Gång på gång har jag sagt till mamma "det blir ingen jul i år", men jag har ändå känt att julafton skulle bli bra. Vi skulle åka till mina underbar småkusiner, där mormor och morfar också skulle vara, och fira. Mysigt. Och visst, jag skulle inte få vara hemma särskilt länge, men i alla fall en hel vecka att få serverad mat och slappa på. Det var min tröst, att i alla fall få LITE "ledigt" och avslappning.

Hur tror ni det blev?

Jo, plötsligt stack jag ju iväg för att på IV-behandling och blev borta ända tills natten till fredagen, för att åka igen på måndagen och vara borta tills precis innan nyårsafton och därefter sticka direkt till skolan. Där rök min enda hemma-vecka! Menmen, det var ju väldigt bra att jag kunde få behandling och att jag inte skulle behöva missa så mycket av skolan eftersom det var på lovet, och visst skulle jag bli trött av att vara borta och så, men om behandlingen skulle hjälpa så skulle jag bli piggare och det skulle uppväga den tröttheten! Så det accepterade jag, även om det kändes lite surt att inte få vara hemma som jag sett fram emot. Men jag fick i alla fall vara hemma över jul och nyår!!

Dagen innan julafton åkte jag in till stan med pappa för att köpa julklappar, vilket jag verkligen inte hunnit göra tidigare. Jag hittade ingenting någonstans, och plötsligt blev jag akut toanödig. Vi sprang till närmsta McDonalds i hopp om att hitta en toa, men såklart kostade den pengar och det var totalt omöjligt att växla eller på något sätt lösa det. Jag började faktiskt gråta mitt i det fullsmockade McDonaldset, jag kände mig så utsatt - jag höll på att skita på mig! En av de jobbiga grejerna med behandlingen är att magen blir i olag (det är som sagt därför man käkar probiotika) och jag ville därför egentligen inte ge mig ut på stan, men åh jag ville ju så hemskt gärna få tag på lite julklappar, jag ville åtminstone kunna ge julklappar när allt annat med julen verkade skita sig. Jag sket mig nästan där och då, men som tur var fick pappa en femma av en snäll kvinna. Väl på toan så slocknade ljuset, toppen. Där satt jag med min förtvivlan och sket i mörkret. Nej nej, det räcker inte med att det ska krångla lite, det måste krångla mycket såklart.

 

Att det inte räcker med lite krångel fick jag ytterligare bevis på natten till julafton. Jag var uppe och fixade med lite grejer, och hörde att min lillebrorsa smällde väldigt mycket i dörrarna fram och tillbaka. Gick på toa, igen och igen och igen. Jag blev på helspänn, men tänkte att han brukar göra sådär. Jag gick på toa för att borsta tänderna, och så kommer han ut (han var på toa en minut innan jag gick dit) för att gå på toa, ser att jag är där och springer ner för trappan för att gå på toa där. PANIK!!! Man har inte så brottom om man inte håller på att skita på sig eller spy! Man går inte på toa så många gånger på rad...

Jag gick in på mitt rum och försökte lugna mig själv med att det nog var jag som överreagerade, att det fanns en annan förklarning, men när han verkade fastna där nere och jag hörde massa ljud nerifrån, då brast det. Jag ringde till pappa och grät (väldigt vad jag gråter nuförtiden!) och var livrädd. Tänk om han spytt, tänk om har var MAGSJUK! Jag packade snabbt ihop en väska, ifall att, men vågade inte gå ner eftersom jag då skulle vara tvungen att gå förbi honom. 
Pappa sa att han kunde gå och möta mig. Jag gick försiktigt ner, höll för andan... Han var borta?! Mamma låg och sov men vaknade när jag kom ner. Hon förnekade inte mina farhågor. AJ AJ AJ, någonting brast inom mig, inte det här OCKSÅ! Natten till julafton. Det enda jag hade kvar av julen som inte var förstört skulle nu också förstöras. Jag jublade inombords, eller inte.

Min lillebror var så gullig att han hade gått ut för att inte skrämma mig. Han gick bort till pappa och sa att han kunde sova där om det skulle hjälpa mig. Det var verkligen gulligt av honom att tänka så mycket på mig, det var ju HAN som var sjuk och som skulle bli tänkt på, inte jag. Det blev jag som sov hos pappa, för annars skulle ju det stället också bli "besmittat" sa min fobihjärna. Då var det bättre att jag sov där borta. Jag lyckades faktiskt somna tillslut, men oj, det var inte kul någonstans. 


Jag ville sova bort hela julafton. Pappa hade inte pyntat någonting så det kändes som allt annat än julafton, och jag tänkte på mina småkusiner som verkligen sett fram emot att vi skulle komma dit (jag ville verkligen dit, men vågade inte och fick så dåligt samvete för att de skulle bli ledsna). Jag ville INTE sätta mig i samma bil som honom med tanke på smittorisken och allt som skulle kunna hända under bilresan. Mamma sa att han faktiskt var magsjuk av något slag (men han hade inte spytt utan haft massa diarréattacker hela natten). Antingen matförgiftad eller smittomagsjuk. Toppenjulafton.

Min lillebror skickade sms till mig och ville att jag skulle komma bort. Jag ville gå bort, till julgranen, kalle anka, julmaten, paketen... få någon slags julafton (visst var det mysigt att vara med pappa också, men jag ville att julafton skulle bli som den var tänkt). Men jag vågade inte, för då fanns det faktiskt en ganska stor risk att jag skulle bli magsjuk, och kanske skulle jag då inte få diarré utan spy!

Jag såg julafton rinna iväg, vi åkte inte till småkusinerna (ville inte riskera att smitta dem - ännu en varningssignal om att det här var på största allvar!) och där satt jag och var rädd i källaren. Jippie.

Fler sms från mamma och lillebror om att de saknade mig och undrade om jag inte skulle våga komma bort ändå.

Tillslut fick jag tanken "här kan jag inte sitta och förstöra hela julafton genom att vara rädd när jag faktiskt skulle kunna gå bort och fira jul om jag bara la bort rädslan för ett tag. Var han magsjuk och inte matförgiftad så var jag redan smittad. Och om det fanns något tillfälle då det skulle vara 'bättre' än andra att bli magsjuk så var det ju trots allt nu - när jag var hemma hos mamma och pappa, och jag skulle vara med pappa hela nästa vecka ... okej... vad spelar det egentligen för roll? Om jag blir sjuk! De finns runtomkring mig och jag får hjälp, det löser sig om det värsta skulle hända. Jag vill inte slänga bort hela julafton pga min fobi, nu går jag bort... jag får väl bli magsjuk då".

Vad som nästan skrämde mig mest var att jag tog det beslutet. Att jag satte mig över min fobi - vad gjorde den där antibiotikan egentligen!?! Nejmen, fastän jag med föbihjärnan verkligen var skräckslagen så var min kropp ganska lugn när jag gick bort. Märkligt, verkligen konstigt och faktiskt skrämmande - varför vad jag inte mer rädd än jag var!?! På något sätt tror jag att min rädsla skyddar mig från att bli magsjuk, så om jag inte är rädd så kommer jag lättare att bli magsjuk och därför är det "farligt" att bli av med rädslan, för då kan jag ju bli sjuk... eh, dumt egentligen men jag är nog inte enda fobikern som fungerar så. Som är rädd för att bli av med sin fobi!

Jag gick alltså dit. JAG VÅGADE! Det är en av de absolut modigaste sakerna jag har gjort i mitt liv. WOW, vilket framsteg! Jag gick dit. Min lillebror var schyst och höll sig lite på avstånd och tog inte i paketen utan lät mig kolla vilka som var hans och slänga dem till honom osv. Jag blev riktigt rörd för att han var så förstående, och faktiskt förstod fobitänket. Det är inte många som gör. Tex det där med paketen, att jag inte skulle våga öppna mitt paket om han råkat ta i det, eller sitta på den platsen han suttit på osv. Han frågade till och med om han fick gå på toan där uppe (mamma hade städat toaletterna innan jag kom). Vilken fin lillebror jag har! Tycker bara så synd om honom, för han kände sig antagligen jättedum som "förstört julafton genom att bli sjuk" eftersom han vet att jag blir så otroligt rädd. Han hade till och med tänkt att han inte fick bli sjuk nu när jag kom hem för att det skulle förstöra, åh, gulligt av honom att bry sig om mig så mycket, men stackarn (vilken press att sätta på sig själv, och vad dåligt samvete jag får för att det är mitt fel att han sätter den pressen på sig, antagligen var det en orsak till att han faktiskt blev sjuk), man kan ju inte hjälpa att man blir sjuk heller! Det var bar väldigt otur att det råkade vara just natten till julafton av alla årets 365 dagar. Men men, så är livet. En olycka kommer sällan ensam. 
Nu har jag i alla fall INTE tänkt säga att det inte kan bli värre, för det har jag lärt mig att det alltid kan bli.

 

Jag sov hos pappa natten till juldagen också, för att jag tänkte att jag nog skulle få bäst sömn där eftersom jag annars bara skulle ligga vaken med mina elefantöron och lyssna efter toaljud. På dagen gick jag till mamma igen, jag vågade en gång till. Han hade mått bra under natten, och än så länge var varken jag eller mamma sjuka, så då vågade jag mig bort. 

I skrivande stund är det natten till annandag jul och jag sover hos mamma. Jag lyssnar efter toaljud, men jag sover här. Det är modigt, för det här är inte lätt.

Det som skrämmer mig mest är tanken på att bli sjuk i bilen, under den tre timmar långa resa jag och pappa ska göra i morgon. Tänk om jag blir sjuk när vi är precis i mitten? Lika långt tills vi är framme som hem... jag kommer explodera av rädsla då för jag kommer inte våga sätta mig i bilen igen om jag blivit sjuk! Aaaah. Rädd.

Och tänk om jag blir sjuk... hur blir det då med behandlingen, den måste jag ju få!


Jag försöker ha inställningen att det löser sig, oavsett vad som händer, men oj vad det är svårt. Det krävs mod för att ha den inställningen. Jag försöker, för visst har jag blivit modigare av det jag lyckats med i helgen. Tänk att jag vågade, det är jag stolt över. Det är verkligen ett stort steg på vägen att bli fri från fobin. Den fick inte förstöra min julafton! :)

 

 

Ps. Jag har världens finaste och bästa familj! De bryr sig så väldigt mycket om mig och ställer upp på alla möjliga vis. Jag älskar dem!Behandlingsresultat?

Håller tummarna för att behandlingen ska hjälpa,

och ger tummen upp för att jag tror att den faktiskt hjälper!

 

Jag kom hem hem (det är vad jag kallar mitt "barndomshem" för) halvfyra på natten till fredagen. I fyra dagar var jag och fick intravenös antibiotika, pappa var med mig eftersom jag inte vågade bo där helt själv. Första gången skrek jag och grät floder, andra gången var det inte fullt så hemskt. Sen fick jag en till medicin, en örtmedicin som ska hindra bakterierna att kapsla in sig (och så käkar jag min d-vitaminolja också och probiotika, det vill säga goda tarmbakterier - eftersom antibiotikan tyvärr slår ut dem med). Det är alltid jobbigt att ta en ny medicin (eller medicin över huvud taget) tycker jag, för då vet man inte hur man ska reagera på de. Vilka biverkningar man får! Tänk om jag skulle må illa och spy av den? Eftersom jag inte kan ta tabletter så var den i droppform, och den skulle tydligen smaka skitäckligt, jättebeskt, men det gick bra att ta den och jag spydde inte. De två sista dagarna fick jag dubbel dos antibiotika.

När jag gick därifrån till stället vi ställt bilen så blev jag en aning förvånad - det kändes som om någon hade smort alla leder i min kropp! Det kändes plötsligt lätt och smidigt att röra sig! Jag kände mig inte längre lika stel i nacken och ryggen. Häftigt!
Och för att inte tala om mitt eksem! De senaste elva(?) månaderna har jag inte kunna vara utan kortisonkrämen i mer än 2 dagar utan att min hud blir hemsk. Nu har jag varit utan kortisonkrämen i en hel vecka!

Jag har några olika teorier om varför det har blivit såhär, varav en är troligast hehe. 
Antingen så är det för att det har hjälpt huden att jag käkar d-vitamin, eller så kanske huden har blivit bättre för att jag dricker så mycket vatten nu (det måste jag för behandlingen, jag vet inte riktigt varför, men antagligen för att inte njurarna och levern ska ta lika stor skada av antibiotikan och all skit som nu rensas ut), eller så är det helt enkelt antibiotikan som gör det. Då är frågan ifall det är för att mitt eksem är ett borreliaeksem (det trodde läkaren att det kunde vara) eller för att den här antibiotikan fungerade för att förbättra eksemet också, som en väldigt positiv sidoeffekt. Jag hoppas att det är borreliakesem för det betyder att jag blir av med det i samma takt som jag botar borrelian och blir av med alla andra symtom!

 

Varför jag egentligen inte vill använda kortisonkrämen är för att det kan vara skadligt att använda den för länge, man ska egentligen trappa ner efter ett tag, men eftersom mitt eksem inte har gett med sig trots behandling så har jag fått fortsätta för att "hålla det i schack". Nu vill jag ännu mindre använda kortisonkräm eftersom jag fått veta att det är någonting som borreliabakterien tycker om! Precis som socker, det är mat för bakterien, och jag vill gärna inte mata de där hemska filurerna som tjuvåker i min kropp!

 

Eksemet har börjat blossa upp nu igen (senaste behandlignen fick jag i torsdags, nu är det söndag), men wow för att det har hållit sig så bra så länge. Nu kommer det antagligen tillbaka för att det var ett några dagar sedan jag fick antibiotikan. Den andra killen som går och får IV-behandling fick tillbaka sina symtom första helgen han åkte hem, och då gjorde en "paus" i bhehandlingen. Detta tyder på att mitt eksem faktiskt kan vara borreliaeksem!

Dessutom känner jag nu att jag varit piggare undet tiden jag fick antibiotikan, inte jättemycket, men jag var i alla fall inte jag-kan-sova-överallt-när-som-helst-trött som jag brukar vara, och är nu igen. Och nu känner jag hur det är tungt och jobbigt att andas igen, hur andfådd jag blir av att gå upp för trappan osv. Och min rygg och nacke! Oj vad de har blivit stela igen...

 

Kanske har det med behandlingen att göra, eller så är det ett sammanträffande (helgen har inte direkt varit smärtfri... så en del av tröttheten och anspänningarna är nog därifrån tex), det återstår att se. Intressant är det i alla fall om det är antibiotikan som hjälpt! Jag håller tummarna för att de här sakerna ska bli bättre i morgon igen, för då ska jag tillbaka och få behandling igen i fyra dagar. Hoppas, hoppas... Men oj så nervös jag är! Jag ska få en ny antibiotikasort... och det var ju det där med nya mediciner, svälj, men nu har jag vågat så mycket så det ska jag väl våga också, även om det är otäckt. Jag vill bli frisk!


IV-behandling

Just nu sitter jag på en privatläkarmottagning och skriver, jag har en infart i armen där de sprutar in den intravenösa antibiotikan.
Läkaren har sagt att jag har hjärtborrelia! Det var därför det var så brottom att sätta igång med behandlingen. Av läkarna på sjukhuset så fick jag diagnosen AV-block 2, och det kan orsakas av borrelia, vilket det då har gjort i mitt fall (antagligen), men frågan är ju om skadan redan ärskedd och inte går att reparera, eller om det går att bli bra från?

Men oj, det var bland det jobbigaste jag gjort, jag var så rädd (och extra känslig med tanke på allt annat kaos i mitt liv just nu, helt utmattad - jag vet att jag skrivit det många gånger innan, och jag tror att det inte går att bli mer utmattd, men det går tydligen)!
Igår när de satte in infarten så sprutade blodet och det gjorde väldigt ont, troligtvis för att mina blodkärl var så trånga till följd av att jag var så sjukt rädd för vad som skulle komma IN genom den där infarten! De sa gång på gång att det här var bra för mig, medicinen skulle ta död på bakterierna och få mig att må bättre, men jag kunde ändå inte tänka på det som något annat än ett gift som sakta droppade rakt in i blodet på mig (och de förstod verkligen inte VAD som gjorde mig så rädd). Det var så galet läskigt att jag skrek och grät och verkligen skämde ut mig, men jag var så rädd så jag brydde mig inte. För tänk om jag inte skulle tåla antibiotikan och spy av det? Eller bara att kroppen reagerar på behandlingen och spyr? Hjälp vilken plåga det var, men nu är första behandlingensdagen över. Idag, vid fem, så gäller det igen. Det känns lite bättre inför den här gången eftersom jag har gjort det en gång och inte mått illa av det då. Då borde jag ite må illa av det ller spy idag heller, men sen kommer den där ständiga tanken "man vet aldrig"... kroppen kanske inte tål det nu, när det blir högre koncentration för att det redan finns lite antibiotika kvar? Konstiga ologiska tankar, skulle vem som helst som inte har den här fobin tycka, men oj så skrämmande för en som mig.
Jag hoppas hoppas hoppas att den här behandlingen ska hjälpa!
Efter att jag fått antibiotikan insrprutad så kände jag mig alldeles varm i kroppen, och mina öron "ploppade", lock som liksom försvann. Dessutom så kändes det mycket lättare att svälja! Det brukar vara tungt, och "trångt", att svälja, men det var det inte längre. Det jag svalde åkte ner lent i halsen. Vet inte om det var för allt skrikande (fast det brukar ju ha motsatt effekt!) eller behandlingen, tillfälligt eller inte, men det var en väldigt konstig känsla.
Senare så började det sticka och klia i kroppen, som om jag hade pissmyror lite här och var! Ett tecken på att det händer något där inne?

En annan som är här och blir behandlad kunde inte gå längre än 50 meter och om ett halvår så skulle han troligtvis inte kunna gå något alls. Redan efter tre dagar med intrevenös antibiotika så kunde han gå flera kilometer! Han har inte på tre år kunnat sova med fötterna innanför täcket eftersom de har bränt så mycket! Efter en dag så kunde han sova med dem under täcket igen, lycka. Det här är verkligen galet, varför reagerar inte läkarna? Läkarna har rent ut sagt till honom att han är löjlig som klagar på massa konstiga symtom, som inte hör till hans MS-diagnos. Han vet med sig att han har haft borrelia och fått tre svenska behandlingar för det, men hela tiden har symtomen kommit tillbaka. Och nu var de värre än någonsin, så han kom hit för att testa den här behandlingen (intravenöst och långtidsbehandling) och fick alltså resultat redan efter en dag (men viktigt är att komma ihågatt alla reagerar olika)!! Jag träffade honom när jag skulle in för att få medicinen, och han visade stolt upp att han numera kan stå på ett ben, från att inte ha kunnat lyfta det. Det var ganska otroligt att få se, glädjen gick inte att mistta sig på: det här var ett under! Aldrig hade vi kunnat tro att det skulle fungera så bra. Otroligt. 
Undrar hur det kommer fungera för mig. Jag hoppas, men vågar inte tro på, att det här ska hjälpa. Vi får se...

kaos

Nu mår jag verkligen inte bra alls. Allt i mitt liv är kaos, kanske mer kaos än det någon gång varit, på alla möjliga vis.
Jag är verkligen nära på att åka in till akuten, jag ringde dit och hon jag pratade med tyckte att jag skulle åka in. Det är mitt hjärta, det slår som hej kom och hjälp mig och har egentligen gjort hela veckan, jag kan inte ignorera det längre. Snabbt, långsamt, normalt, oregelbundet, hit, dit, upp, ner. Kaos.
I morgon blir det väldigt impulsivt till att åka uppåt landet för att få antibiotika intravenöst. Har jag borrelia i hjärtat så är det tydligen väldigt brottom! Inte en dag får gå förlorad...
Kaos.

Psykiatribesök

Det där med psykiatri kan kännas lite läskigt tycker jag,
för att man har hört så mycket om hur illa det kan fungera...

I torsdags var jag hos en psykiatriker. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av besöket, det skulle bli intressant, men en aning otäckt också. Från början ville jag inte få remiss dit, eftersom det gör att framtida läkare kommer avfärda mig som ”en sån”, om de ser att jag har varit på besök hos psykiatrin. Tyvärr är det ofta så det går till. Det är så det är för mig redan nu om de får höra eller se att jag går hos en psykolog.

Men, jag bestämde mig alltså för att jag ville ge det en chans, jag ville trots allt få höra vad någon som är BÅDE läkare och psykolog sa om mina symtom. Kunde det vara fobin och många års ångest och panik som gjort att jag fått alla dessa fysiska problem?

 

Det spöregnade när jag cyklade dit och det tog ett tag innan jag hittade rätt hus och ingång. Det kändes ganska konstigt att gå in där, på samma ställe där de behandlade drogmissbrukare och säkert folk med bra mycket allvarligare psykiska problem än min fobi (psykoser, schizofreni osv). Vad gjorde jag där? Kanske var det jag som inbillade mig, men det kändes som om de jag mötte var som tagna ur en film om psykvård.
När psykiatrikern ropade upp mitt namn, och hälsade på mig kort och bestämt, så började jag verkligen undra vad jag gjorde där. Det kändes som om han var av den typen som skulle analysera allt jag sa till någon psykisk diagnos och sedan skriva ut lite tabletter. Klappat och klart, hejdå. Dessutom såg han lite ut som en drogmissbrukare, om man nu kan säga att de ser ut på något särskilt sätt.

Han började med att ställa lite hälsofrågor. Sedan frågade han mig om jag visste vad fästingar var, och att de kan ge en sjukdom som heter borrelia. OM jag vet! Han ville veta om jag testat mig för det, vilket jag ju i hög grad har gjort. Tydligen så är det standard att de tar borrelia och syfilisprov på sina patienter, för att det är två sjukdomar som kan ge psykiska besvär och lätt misstas för att vara bara psykiskt. Man vill utesluta kroppsliga problem innan man sätter en psykisk diagnos. Tydligen har de haft fall då någon klassats som psykiskt sjuk i tio år och sedan så har det visat sig vara borrelia (men under de tio åren lär ju personen börjat må psykiskt dåligt ”på riktigt”…)!

När vi snackade om borrelia så måste han ha märkt att jag blev skeptisk till att proverna skulle visat negativt för det. Han frågade ifall jag inte litade på resultatet. Well, det gör jag ju inte riktigt, men jag ville helst inte bara slänga ur mig att jag inte litade på det. Vad skulle han tänka då? Att jag är hypokondriker och desperat vill ha en diagnos, uppmärksamhetsgalen eller har svårt att ”acceptera sanningen”? Man vet ju inte vad han kunde få för sig. Han undrade också ifall jag hade problem med att lita på svensk sjukvård eftersom jag åkt till norge för att ta prover. Jag sa som det var, att jag litar på svensk sjukvård i alla andra fall och de andra svar jag fått, men att jag faktiskt inte gör det vad gäller borrelia då det är väldigt omtvistat och dåligt forskat kring och eftersom mina symtom stämmer in så pass bra.

Därefter fick jag berätta om mina problem och symtom, dels de fysiska men även fobin och panikattackerna - han skrev upp allting på ett papper.

Efter detta så sa han bestämt ”du behöver inte komma tillbaka hit något mer, du är fullt frisk” (eh, satt han och sa med ett papper fullklottrat med mina sjukdomsproblem? Men jag förstod ju vad han menade – inom hans område). Han fortsatte med att säga att jag snarare tvärt om var väldigt psykiskt stark som klarade av att ha alla dessa problem och ändå stå upp, han sa till och med att han var riktigt imponerad, för hade det varit han som hade allt det där... ja då hade han inte klarat det. Han berättade att han under sina år som psykiatriker bara ett fåtal gånger haft patienter med en lika komplex sjukdomshistoria, med så mycket problem. Oj vad det där var skönt att höra! Jag är alltså inte bara överkänslig och ”svag” som tycker att det är lite mycket nu. Han sa att det är fullt normalt att må dåligt, ha ångest och vara deppig om man har allt det här. Det skulle vara direkt onormalt att INTE må dåligt psykiskt av det. Det var verkligen underbart att höra att någon förstod hur mycket jag har att kämpa med, och dessutom sa att jag är psykiskt stark, att jag klarar det bättre än många andra hade gjort i min situation. Jag har tvivlat på mig själv när sjukvården gång på gång har skickat hem mig med att ”du är stressad, det är din panikångest som orsakar de här grejerna”, som om jag inte varit tillräckligt stark psykiskt eller får skylla mig själv. Det här var det som en liten seger för mig – de hade fel! Psykiatrikern sa att det här inte hade något med min fobi och panikångest att göra och han upprepade många gånger att de verkligen borde ta det här på allvar! Jag frågade kanske tio gånger ifall det verkligen inte kunde ha med det faktum att kroppen under så många år varit uppstressad på grund av alla panikattacker att göra. Men nej, paniken och fobin låg i en box, och de fysiska sakerna i en annan sa han. Två olika saker, mina symtom är rent fysiska (inte orsakade av något psykiskt). Det enda som kunde påverkas av min panik var mitt eksem sa han, att det blir värre om jag stressar. Och eftersom mitt hjärta slår oregelbundet och konstigt ibland så kan det GE mig panikattacker, och även då åt andra hållet, att hjärtat börjar slå konstigt om jag får panik – men det visste jag redan, det är ju ett av symtomen man får av panikattacker. Tydligen så har jag en hjärtdiagnos, jag visste inte att de hade satt en diagnos på mig. AV-block 2 kallas det. Vad det innebär har jag egentligen ingen aning om, och jag tycker det är väldigt konstigt att jag inte har fått veta mer om det. Jag fick betablockare (en hjärtmedicin) utskrivet av min vårdcentralsläkare, men då jag läst lite på internet om betablockare och sett att man INTE ska ta dem om man har låg puls eftersom pulsen sänks så blev jag lite skeptisk. Jag frågade honom om detta och det var då han sa att jag hade AV-block 2 och att man då inte skulle ta betablockare. Vilken tur då att jag inte bara knaprade i mig dem…

 

Något som han sa som också var en liten seger var att han trodde på mig, på mina teorier. Hade det varit han som var i min situation så hade han åkt hem och tagit antibiotika på en gång! Han trodde att det mycket väl kunde vara borrelia. Hehe, när han frågade vad jag pluggade till och jag svarade biomedicinsk analytiker så sa han ”jag misstänkte detta” för att han tyckte att jag var så insatt i sjukdomar och hur kroppen fungerar osv. Men det är ju inte tack vare utbildningen, än, utan för att jag fått vara min egen läkare och detektiv.

Vi drog över på tiden med typ en halvtimma för att han tyckte att mitt fall var så intressant, han ville verkligen veta vad som låg bakom alla symtom och hur det skulle gå haha. Lika nyfiken som jag med andra ord! De läkare som har en sådan inställning till min problematik är SÅ otroligt mycket bättre än de som tänker ”oj oj vilket jobbigt fall” och helst av allt vill bli av med en. Han tog mig på allvar, han hade passion för det han gjorde, sådant märks tydligt.

 

Något mycket viktigt han gjorde mig uppmärksam på var att jag inte skulle gräva ner mig för mycket i diagnosletandet. En diagnos är ett namn - det hade lika gärna kunnat heta avokado - inte vem jag är! Jag är inte mina problem. Man kan ha många diagnoser men ändå ha massvis med livskvalité, eller så kan man vara fullt frisk men må skitkasst och ta livet av sig. Bara för att jag har diagnoser eller problem så betyder det inte att det är kört för mig att ha ett bra liv. Han uppmanade mig att komma ihåg att hitta på roliga saker och njuta av livet och inte låta de här sakerna hindra mig från att ha livskvalité.
Där fick han mig att tänka till. Jag har nog snöat in mig väldigt mycket på att jag måste få en diagnos innan jag är nöjd och kan acceptera läget. Än så länge kanske det saknas en pusselbit, jag kanske har en helt ny sjukdom som inte har något namn än, eller så har jag fler olika diagnoser och därför hittar de inte vad felet är? Men vad spelar det för roll egentligen. Mina symtom förändras inte för att jag har ett namn på dem, ja det skulle vara lättare att förklara för folk, och min förhoppning och anledning till att så desperat gärna vilja ha en diagnos är att det skulle leda till större förståelse och att jag skulle bli tagen på allvar. Men skulle det verkligen bli så? Antagligen inte. Och den upptäckten skulle göra mig väldigt besviken efter allt detta slit för att få en diagnos.

Jag är inte mina problem, jag är inte en vandrande diagnos, och jag kan ha livskvalité och vara glad trots symtomen. Jag ska inte sluta kämpa för att få någon rätsida på det här, men jag måste komma ihåg att under tiden jag kämpar också LEVA. Tack för den insikten herr psykiatriker!

 

Vilken otrolig lättnad jag kände efter det här besöket! Man skall inte lyssna för mycket på sina fördomar, jag som trodde han skulle vara dålig fick minsann äta upp det sen. Jag är glad att jag gick dit. Otur bara – eller tur, beroende på hur man ser på det – så var det där hans sista dag på jobbet! Alla bra läkare jag träffar har en tendens att försvinna från sina jobb, mycket mysko. Men åh, nu kanske de kan LYSSNA på mig på vårdcentralen/sjukhuset istället för att bara dra slutsatsen att mina problem är stressrelaterade. Hoppas kan man ju :) Nu har jag i alla fall fått svart på vitt skrivet i min remiss att det inte är psykosomatiska symtom jag har.

 

 


bryter ihop

 

Såhär känns det just nu.

 

Är så rädd, ledsen och frustrerad att jag skriker som en liten bebis. På riktigt. Jag skriker så högt jag kan, gråter, slår i sängen, slår mig själv så det gör ont och bryter ihop såpass att ni hade trott att jag var mentalt vrickad om ni såg mig.

Man behöver faktiskt inte vara psykiskt störd för att bryta ihop, jag tror alla bryter ihop så att de tappar fattningen någon gång i sitt liv (men det är ju sådant man inte pratar om...). Sådär så att man inte vet vart man ska ta vägen eller vad man ska ta sig till för att allt känns så tungt, som om man kvävs, man vill bara skrika, gråta, slå, försvinna - men det går ju inte.

Jag känner mig verkligen som en liten bebis. Inom psykologin kallas det regression. Jag har regredierat! Ja, till och med till den graden att jag skulle känna mig tröstad om jag fick en napp att stoppa i munnen (kanske därför folk tröstäter när de är ledsna? höhö). Ganska läskigt och fascinerande hur kroppen och psyket fungerar.
Idag hade jag en anatomilektion om nervsystemet. Vi kom in lite på sympatiska och parasympatiska nervsystemet, och lite andra grejer... oj vad jag har lite FÖR mycket självupplevda erfarenheter av en del saker han snackade om. Men det känns faktiskt bra att få höra hur det fungerar, på en så grundlig nivå, och oj vad kroppskemin styr oss. Att mediciner kan ändra lite grann i hur transmittorsubstans förflyttas i synapsen och det påverkar hela vårt mående. Sjukt. Det där kanske var en helt obegriplig mening för er, och kanske inte ens korrekt, så vi hoppar över det, men som sagt: kroppen är väldigt fascinerande.

 

Tillbaks till det jag bryter ihop över. En av de jag bor med var ju magsjuk, och ikväll skall folk i min vänskapskrets träffas och då kommer hon vara där. Detta gör att jag inte vågar åka dit. MEN, jag kan inte hindra att andra åker dit! Så min pojkvän och han som han bor med har precis gått dit. PANIK. Då kommer de alltså dra hit smittan - enligt min fobihjärna. Tänk alla gemensamma dörrhandtag de kommer ta i, och tänk om de sitter bredvid varandra? 
Vad hjälper det att jag inte går dit, om det blir som att jag indirekt har gått dit? Men vad kan jag göra åt det!?! ...nej just det, inget = fruktansvärd ångest och frustration. Tänk om det resulterar i att jag blir magsjuk.

 

Framför allt bryter jag ihop för att jag är så förbannat trött på min fobi!! Och jag är trött på att må såhär kasst, och att bryta ihop (ja, det blir ju en ond cirkel där då. Just nu känns det som om jag bryter ihop mer och mer, och värre blir det också) och att alltid känna mig som ett stort vandrande problem. Hur många gånger ska jag behöva bryta ihop såhär, över samma saker? Sen lyckas jag ta mig upp igen, och så trillar jag. Jag är rädd för den gången då mina energidepåer är nollställda, helt slut, att jag kanske inte orkar ta mig upp igen. 
Men man har inget val, antingen får man ta sig upp igen eller dö, och även om jag ofta kan känna för att dö så skulle jag inte göra det till verklighet, alltså blir det till att ta sig upp igen. 
Ibland blir jag bara SÅ trött på att livet för mig (och många andra) ska behöva vara så. En balansgång på en tunn lina över ett stort stup. När kommer jag över till andra sidan och får vila? Ligga mitt i blomsterängen och njuta av att det äntligen är soligt och varmt? 
Just nu åskar det i mitt liv, stormar och regnar.

 

Man får bryta ihop och bara hata allt, men det är viktigt att man någonstans i bakhuvudet har vetskapen om att det är värt att fortsätta kämpa för att ta sig över till den soliga sommarängen. Det finns alltid hopp, det finns alltid en anledning till att fortsätta kämpa och det blir alltid bättre tillslut.
Oavsätt hur värdelös man kan känna sig mitt i sitt psykbryt så är det inte ett faktum, det är en känsla: DU är värdefull, oavsett vad din känsla talar om för dig. Känslor förändrar sig. Och det finns alltid någon som bryr sig om dig, någon som letar efter dig i det becksvarta mörkret - det är bara det att du inte ser denne någon eftersom det just är becksvart. Så, jag säger det lika mycket till mig som till er: ge inte upp när det känns som mörkast, snart hittar du ljusknappen, du kanske bara måste treva dig fram - vacklande steg i mörkret - för att hitta den, men det klarar du.

 

Nu ska jag gå till ica och köpa en "napp" - choklad. Nu har jag lugnat ner mig och kan tänka lite mer klart i alla fall. Det är första steget till att ta sig upp igen, men det är tungt ja, särskilt när man är helt utmattad.

Kram till alla er där ute, kom ihåg att vi är många som kämpar med allt möjligt: du är aldrig ensam, tro inte att alla andra lever så perfekta liv som det kan verka som.

 


HJÄLP!!!

Jag är verkligen livrädd och supertrött på den här förbannelsen!! Jag vill bara bort :'( JAG HAR PANIK!!! Nu fick jag precis veta att hon jag bor med har spytt... snälla rädda mig. jag vet inte vad jag ska ta mig till, vill bara dö. Är så galet rädd.. .. jag vill verkligen dö!!!!! Jag vet inte hur jag ska klara det här, det här är helvetet. Kan inte andas, mitt hjärta slår snart sönder bröstkorgen, jag skakar som en galning och jag kan inte tänka. FÖRBANNADE SKITFÖÄRLAÄÖLSJLÖKJGHAL FOBI, jag hatar dig! Hon har alltså spytt. TÄNK OM HON SPYDDE NÄR JAG VAR DÄR. Tänk om hon spydde på den toaletten som jag gick på, INNAN jag gick på den. Då är det kört. Och alla mina saker som är där, jag kommer inte kunna äta den maten jag har i kylskåpet, och hur ska jag kunna packa det jag behöver ha med mig hem över jul!?! Jag kommer INTE våga gå dit. Hjälp hjälp hjälp hjälp hjälp.

Hos psykologen 21. Ultimatum och nystart

Det blev ett väldigt långt uppehåll mellan det här och det senaste psykologbesöket! Det uppehåll som skulle ha blivit om förra psykologtillfället hade blivit av var redan det långt, men så gick det ju som det gick med det tillfället (om du som läser inte har en aning om vad jag snackar om så kan du läsa här)... in och iväg med ambulans, jag stack helt enkelt därifrån ;) Sen har det varit fram och tillbaka, upp och ner och ut och in till sjukhuset ett tag efter det.

Den 16 november (ja, nu är det ganska längesedan, jag har inte orkat skriva om det bara) var jag alltså hos psykologen igen. 
Det var riktigt riktigt jobbigt att åka dit igen, inte bara för att jag skulle till psykologen efter ett så långt uppehåll, utan mest för att jag påmindes om vad som hände sist jag åkte den sträckan. Jag åkte förbi stället där jag först märkte att någonting var konstigt med min syn - fast då trodde jag att jag bara var väldigt trött. Som tur var så såg receptionisten ut att vara hel den här gången!

Ett tag övervägde jag att inte alls åka, men jag tog mig i kragen och åkte som sagt. Jag fick väldigt mycket ångest, då jag gick in till psykologen undrade jag hur jag skulle klara av att ta mig hem efteråt, eftersom jag redan höll på att spricka av ångest. Men det gick ju det med på något sätt.

 

Det här besöket blev lite av ett vägskäl för min behandling. Psykologen ställde ett ultimatum: antingen fortsatte jag min egen behandling, eller så lyssnade jag på honom och gjorde de uppgifter som han sa åt mig att göra - inte hitta på andra, egna, uppgifter och göra dem.

Ibland har jag nämligen gjort andra uppgifter än de han har gett mig, oftast svårare, för jag har inte tyckt att det spelar någon roll ifall jag gör just de sakerna, bara jag utmanar min fobi och kommer framåt. Tydligen så har det spelat roll enligt honom, och jag tror att jag förstod varför. Om jag gör mina egna uppgifter så kan det dels leda till att jag gör saker jag inte "riktigt är redo för" bara för att vara duktig, och dessutom så kan det vara så att jag undermedvetet egentligen flyr från de uppgifter jag får för att jag tycker att de känns jobbiga. En tredje grej till varför jag ska göra hans uppgifter är att han annars inte har koll på behandlingen och kan då inte hjälpa mig. Så för att han ska kunna hjälpa mig, och jag ska se att behandlingen fungerar, så behöver jag göra det som han säger - eller rättare sagt, som vi kommer överens om tillsammans under den tiden jag är där. Det är inte så att han bara ska ge mig saker att göra, utan vi ska lägga upp det hela tillsammans, samarbeta, men då krävs det att jag faktiskt också är med och samarbetar.

 

Först tyckte jag det kändes väldigt jobbigt att få det här ultimatumet, och höra att jag "gjort fel", jag kände mig dålig. Men när jag förstod att han inte menade att anklaga mig (vilket det först lät som) utan sa de här sakerna för att hjälpa mig, och att den här förändringen kanske kunde göra att min behandling gick bättre, så kändes det bättre. Dessutom så kändes det bra att "backa tillbaka" ett steg (gör om, gör rätt) eftersom jag kände att jag kanske pressat mig själv att gå för fort fram vilket gjort att jag blivit mer och mer motvillig att åka till psykologen och göra uppgifterna. Så, det blev helt enkelt en nystart. Det känns jobbigt att jag inte kommit längre än såhär under den tiden jag har gått hos psykologen, men så länge det går framåt så är det bra. Jag måste tänka på att fobin trots allt har haft 19 år på sig att rota sig och bestämma hur jag ska tänka och reagera, då tar det tid att ändra inställningarna och jag måste ge det tid. Men samtidigt måste jag såklart pressa mig själv så att jag inte flyr genom att ta det för lätt eller vad man ska säga. Det är en svår balansgång allt det där.

Det var i alla fall skönt att det kändes bra efter det här psykologbesöket. Nu minsann skulle fobin möta motstånd. 

 


magsjukerisk

Jag är livrädd, förbannade fobi!!! En av tjejerna jag bor med kanske är magsjuk! Antingen det eller så har hon ätit något konstigt. Jag frågade henne ifall hon var magsjuk och då svarade hon att hon inte trodde det, utan trodde att hon råkat få i sig något konstigt. Jahaa...? Vadå något konstigt? Det är inte som att man bara plötsligt råkar käka något mysko? Om man bara har ätit som vanligt så borde man inte ha fått i sig "något konstigt"? Det är mycket mer troligt att hon skulle vara magsjuk ju! Jag läste här om dagen i tidningen att vinterkräksjukan var här. Snacka om att ångesten kröp genom mina ådror när jag läste det. Då blir det på riktigt, innan man har sett den där löpsedeln så går det på något sätt att förtränga lite. Jag vill ha sommar och sol, ljus, värme. Jag skulle kunna tänka mig att vara en flyttfågel faktiskt.
Ta mig bort!! Jag är så utmattad. I morgon ska jag egentligen åka till psykologen, men jag vågar inte. Jag vet att jag verkligen borde åka dit för att utmana min fobi - hur ska jag annars bli frisk - men jag vågar bara inte! Det är så verkligt, det finns faktiskt en risk att jag blivit smittad med magsjuka. Aldrig att jag sätter mig på en buss och åker ifrån allt vad trygghet heter när det finns en risk att jag är magsjuk. Antagligen är den risken inte särskilt hög för en icke-fobiker, men för mig känns den hög.
Jag ska sova hos min pojkvän inatt. Det är i alla fall en liten trygghet, men vad gör jag i morgon? När han åker till skolan, och jag ska till skolan. Tänk om jag blir sjuk i skolan!?! Vad i hela världen skulle jag ta mig till då?
Jag ska till sjukhuset i morgon också, till neurologen. Tänk om jag blir sjuk på vägen dit? I skolan är jag i alla fall i närheten av min pojkvän som skulle kunna komma till min undsättning om jag blev sjuk, men på sjukhuset har jag ingen räddare i nöden. Aiiiihih. Jag hatar det här! Jag vill blunda bort verkligheten, men som vanligt fungerar det inte.

Hjälp....

Vill försvinna

Jag är så trött, jag är så ledsen, jag vet inte vad jag ska ta mig till! Snart spricker jag, äts upp innifrån, av ångest, av smärta, frustration. Jag gråter och min själ skriker och skriker, snart får jag ont i öronen av det hjärtskärande skriet innifrån (jag vill skrika på riktigt, har massor med skrik som vill ut, men det trycks ner igen. Allt för att man ska "behärska sig"), och helst av allt vill jag bara försvinna från allt...
Jag orkar inte mer!!
Igår hade jag ett väldigt jobbigt samtal med min pojkvän, det lät som om han funderar på att göra slut. Vi har varit tillsammans i snart tre år. ALLT i mitt liv är kaos, vad gör man då? Jag vill bort bort bort.
Nästa vecka ska jag till sjukhuset fyra gånger. På fredag har jag en tenta som jag antagligen kommer kugga. När det händer trevliga grejer så innebär de nästan alltid något med mat, och alltid blir det något problem (äter inte gluten). Jag hatar min fobi som alltid plågar mig. Mitt eksem kliar så att jag river av huden och det blir blödande sår. Mitt hjärta går sönder av oro, tänk om han faktiskt gör slut. Ingen står ut med mig, jag är värdelös och misslyckad - den tanken fräter och gnager i mig och får mig att må skit. Jag är trött, fysiskt, psykiskt och på allt.
Kan man inte blunda bort verkligheten för ett tag?
Jag har försökt... det går inte, man får bara ont i huvudet och drömmer mardrömmar. Verkligheten fortsätter när man blundar, det går inte att fly från den. Jag faller och faller och faller, ingen tar emot, och snart orkar jag inte bry mig om ifall det gör ont att slå i marken. Jag brukar alltid hitta något sätt att bromsa fallet, kanske slå emot klippväggen lite grann, men sedan klättra upp igen, men nu rinner mer och mer av den kämpaglöden ur mig och jag blir rädd att jag ska sluta med att försöka stoppa fallet.

D-vitaminbrist

Man får d-vitamin främst från solen, det är därför många blir deppigare såhär på vintern.

 

Jag är mitt inne i massa tentaplugg och försöker ägna hela min uppmärksamhet åt det (vilket inte går så bra om jag ska vara ärlig), men för att uppdatera lite om mitt sjukdomsläge så har jag fått veta att jag har D-vitaminbrist! Detta var något mamma misstänkt länge, och jag bad dem på vårcentralen för längesedan att ta ett d-vitaminprov så det trodde jag att de hade gjort, men tydligen inte. Tack och lov att den läkaren jag har fått nu var skärpt och ville ta ett d-vitaminprov, annars hade jag trott att det såklart redan var taget - med tanke på hur många blodprov jag har lämnat liksom...

Jag fick även vid samma tillfälle veta att jag INTE har lymfom! Vilken lättnad.

Såklart vill jag veta vad det är som gör att jag mår såhär kasst, men jag vill helst inte få beskedet att det är hjärntumör, cancer eller något i den stilen. Hjärntumör är jag ordentligt utredd för, med två MR-röntgen och en CT så borde de ha sett någonting - annat än hjärnan då, för den hoppas jag att de såg. Och nu kan jag alltså andas ut och slippa oroa mig över huruvida det skulle kunna vara lymfom (symtomen stämde annars in, lymfom är liksom borrelia en stor härmapa och liknar många andra sjudomar, ofta med diffusa symtom). Däremot så visade benmärgsprovet, som ju togs för att kolla efter ifall jag hade lymfom, att jag har för långa järndepåer. Jag har alltså inte hb-brist, men järnbrist. Så det blir till att köpa blutsaft igen, för tablettsväljandet har inte blivit något bättre.

 

D-vitaminbrist alltså. Det skulle kunna förklara en del av mina symtom, frågan är bara hur mycket det förklarar, och ifall det är orsaken till mina problem, eller ytterligare ett symtom på något annat?

 

Jag har börjat äta d-vitamindroppar nu, och jag är hemskt glad över att de inte smakar något! Visst, det är inte medicin egentligen, men ändå är jag rädd för att ta de där dropparna. På något vis lyckas jag bli rädd för att man kanske mår illa utav dem - av vitaminer (jag försöker intala mig själv hur fånigt det låter, men som vanligt lyssnar inte fobihjärnan när logikhjärnan försöker göra sig hörd). Jag ska upp i 1600 enheter, som läkaren sa, vilket motsvarar 20 droppar om dagen. Jag kör lite KBT-stuk över det hela och trappar upp långsamt för att min fobihjärna inbillar sig att kroppen vänjer sig då, och inte reagerar med chock över det ökade vitaminintaget, för det skulle ju kunna innebära att jag spyr (ha ha, jag skrattar åt mina egna tankar, men tycker inte att det är något vidare roligt). 

Nu håller jag tummarna för att de här d-dropparna får upp humöret och drar med sig kroppen upp. Tänk om jag börjar må bättre av det här (jo, något bättre borde jag må i alla fall)! Tänk om jag plötsligt slutar vara så trött, irriterad och nere - d-vitaminbrist kan göra att man blir båda trött, deprimerad och irriterad. Tydligen kan det göra lite mer också: http://svt.se/2.108068/1.2629370/d-vitaminbrist_kan_ge_diabetes. Man kan se samband mellan d-vitaminbrist och bland annat diabetes, parkinson, depressioner, MS och vissa former av cancer.

Låter trevligt, eller inte.

Men nu ska jag som sagt behandla det så då får vi hoppas att de där sakerna håller sig borta. Men kanske är alltså vitaminbrist allvarligare än vad det låter som? Om det är DET som ger mig alla de här symtomen så är det DEFINITIVT allvarligare än vad jag kunde drömma om i alla fall. Men oj vad skönt det hade varit om det var hela förklaringen och jag alltså "bara" kunde smaska i mig de här dropparna och börja må tipp topp igen.
Man kan ju drömma och hålla tummarna, right? ;)

 

 


RSS 2.0