Testresultat!


Jag har varit väldigt tyst här på bloggen det senaste. Det har varit så mycket att ta in, och orken har varit på botten.
Jag har i alla fall äntligen fått veta varför jag mår så dåligt nu!

I torsdags höll inte mitt tålamod mer och jag ringde till sjukhuset för att fråga ifall röntgenresultaten hade kommit än. Det hade de, och hon läste upp vad de hade skrivit - det var ingen hjärntumör! Och inte heller såg mina svullna lymfkörtlar ut att innehålla någon sjuklig förändring (ingen cancer, och ingen operation!). Väldigt bra resultat, men ändå blev jag helt nerslagen. Man skulle kunna tänka sig att jag borde hoppat och jublat över att det inte var någon hjärntumör, men det gjorde jag inte. Såklart var jag väldigt lättad, men det var som om chocken kom över mig, alla spända känslor som jag tryckt undan sedan doktorn berättade att han ville göra en hjärnröntgen vällde plötsligt över mig. Dessutom så blev jag så otroligt uppgiven, för att jag återigen fick svaret "du är frisk", fastän jag mår skitdåligt och är allt annat än frisk. Det som var mest jobbigt var att hon sa att "du verkar ha lite andra problem och så som du får söka till vårdcentralen för. Du ska alltså inte komma på återbesök hit".
Han hade ju lovat! Att jag skulle få komma tillbaka även om röntgen inte skulle visa något, han sa att han skulle göra allt för att hjälpa mig, för han såg ju att jag mådde dåligt. Det kändes som ett svek, även om jag visste att det var hon i receptionen som sa att jag inte skulle komma tillbaka och inte läkaren som bestämde det. Aj, det var tungt, att de gav upp om mig IGEN. Varför vill ingen hjälpa mig? Jag ville verkligen inte tillbaka till vårdcentralen igen - som om jag inte redan varit där och vet vad de säger. Hit och dit, dit och hit, en karusell som jag vill kliva av, jag vill hitta en läkare som faktiskt hjälper mig på riktigt och går till botten med det hela! Finns det inga nyfikna läkare som tycker om att leka detektiver, eller hindrar det svenska vårdsystemet sådana läkare från att hjälpa svårdiagnostiserade patienter? Man skickas till specialister här och där, och ingen ser helheten. Det är vårdcentralens uppgift att se helheten, men någonting brister och vårdcentralen agerar istället återvändsgränd.
Vart blir det fel? Jag vet att jag inte är den enda som upplever det här problemet.

I alla fall, efter detta glädjande bakslagsbesked hann jag känna lättnad och uppgivenhet (ja, tänk att man kan ha så motstridiga känslor samtidigt, för såklart är jag hemskt glad att det inte är någon hjärntumör!), och fundera över hur jag skulle gå vidare med det här, i en dag. Sen kom beskedet.
Jag har borrelia!
Mamma var helt chockad när jag ringde och glatt berättade att jag har borrelia. "Du kan ju inte vara GLAD för att du har borrelia" sa hon, men jo, det kunde jag - det var en sån otrolig lättnad att få höra att jag inte har inbillat mig alltihop! Att mitt detektivarbete faktiskt inte varit helt ute och cyklat, jag har ju så länge tyckt att mina symtom stämmer in på borrelia, och nu fick jag rätt. Jag blev så lättad över att jag inte bara blivit helt knäpp i huvudet, och på något sätt gjort mig själv sjuk, så jag blev glad.
Nu såhär i efterhand när det sjunkit in lite så är jag inte riktigt lika glad, snart kommer verkligheten ikapp. Hur går jag vidare härifrån? I sverige anses jag fortfarande vara "frisk", så här får jag ingen hjälp, men inte kan jag väl åka till norge en gång i månaden och betala 10 000 kronor! Så vad ska jag ta mig till?
Vågar man lita på testet, ska jag lyssna på läkarna i sverige (som avfärdat mig så många gånger med "du är stressad och deprimerad", "du är frisk" eller "sök psykolog" och slår dövörat till när man börjar prata om att borrelia inte är så lättbotat som de påstår) och bara äta antibiotika i två veckor, eller ska jag lyssna på de på kliniken i norge och käka antibiotika i kanske mer än ett år?
Varför är det inte fler läkare som tror som de på kliniken i norge? Och hur kommer det sig att alla jag känner som har varit hos borreliakliniken i norge har fått en borreliadiganos, alla kan väl inte visa sig ha borrelia, eller?
Iof så söker man inte dit om man inte är ganska så övertygad om att man har borrelia, för man vill inte betala 10 000 i onödan, men ändå. Hur ska man göra när man tar ställning?
Jag tror faktiskt mer på vad de på borreliakliniken i Oslo säger än de svenska läkarna. Men det är dyrt att tro på dem. Finns det INGEN hjälp att få här i sverige? Det hela är väldigt skrämmande faktiskt...

Jag fick också veta att jag har en annan sjukdom man kan få via fästingar (och på annat sätt), nämligen klamydia! Haha, inte könsklamydia då, utan en annan sort, som sätter sig på lungorna. Twar kallas den också. Tydligen så var den infektionen väldigt aktiv och jag behövde behandlas för den snarast möjligast, i första hand skulle jag få behandlig för den, därefter borrelian vad jag förstod det som.
Det var väldigt tur att vi åkte till norge och testade mig! Tänk om jag hade struntat i det, med tanke på kostnaden, och blivit sämre och sämre, det hade kunnat bli väldigt allvarligt tillslut. Egentligen borde jag väl ha åkt tidigare, men vi åkte i alla fall och fick se att min borreliaoro var befogad. Nu är frågan bara hur jag ska få bukt med den ondsinta bakterien som förstör min kropp. Varje dag är viktig, för jag känner hur det har gått utför de senaste veckorna. Det är skrämmande...

 Kommentarer
Postat av: Josefine

Vad bra att du äntligen fått reda på vad som är fel och att du nu kan försöka göra något åt det! :)

2011-10-17 @ 15:18:09
URL: http://josseskriver.blogg.se/
Postat av: Sussi

Vad skönt med ett besked som egentligen var dåligt. Men hellre borrelia än en tumör, inte sant ;)Vårdcentralerna suger, ofta säger de bara "det är helt normalt" och så får man gå hem igen. Jag vet inte hur det är där du bor, men i min kommun finns det massa privata vårdcentraler. Eftersom de är helt beroende av den inkomst som varje patient innebär gör de allt de kan för att hjälpa, till skillnad från Landstingets vårdcentraler. Känner flera som plötsligt blivit tagna på allvar när de vänt sig till en privat vårdcentral.(Egentligen är jag emot privatisering av vården, men ibland kan det vara det bästa alternativet att vända sig till en privat vårdcentral.)

2011-10-17 @ 19:01:25
URL: http://rage-blackout.blogspot.com
Postat av: lite psycho

Åh vad skönt att det inte var någon hjärntumör, och det måste ändå kännas underbart att ha fått en diagnos och att få känna att man inte har inbillat sig allt! Och att få trycka upp ett bevis i ansiktet på folk som misstrott en! Hoppas norgekliniken kan skicka sina resultat till din vårdcentral? Eller funkar det inte mellan landsgränserna? Twar lär du ju iallafall kunna få behandling mot här? Det är väl säkert den som har gett dig positivt på blodkropparna? (kommer inte ihåg vilka det var nu). Och hoppas dom vågar lita på borreliaprovet också!

2011-10-17 @ 22:50:59
URL: http://litepsycho.blogg.se/
Postat av: Mikael

Du är så bra på att sätta ord på hur jag själv känner inför den svenska sjukvården. Har ofta funderat på att åka till kliniken i Norge, men har hela tiden skjutit upp det och försökt mig på andra typer av behandlingar. Akupunktur nu senast, vilket har hjälpt en hel del. Kommer att följa din blogg med stort intresse framöver.Sköt om dig!

2011-10-20 @ 17:44:00
Postat av: Alicia

Hejsan Mikael :) skoj att du hittat till min sjukliga blogg ;)

Jag såg dina andra kommentarer, och eftersom du kommenterade på det här inlägget så ser jag att du fick svar på din kommentar om borrelian. Ja, det var något jag funderade mycket på, och som ju visade sig stämma - inte enligt sverige då, men enligt "borreliaexperterna" i tyskland (det är ju dit blodproven man tar i norge skickas). Det är en djungel allt det där, vem ska man lita på? Varför får man inte hjälp i sverige? GALET alltihop.

Det blir lätt att man skjuter upp det, för man hoppas att man tillslut ska få hjälp här i sverige, att de ska komma på vad det är osv... men hjälp vad många gånger jag känt mig sviken och besviken :(

Intressant att akupunktur har hjälpt!Tack så mycket, och vad roligt att du vill följa min blogg! :D Ta hand om dig med, och lyssna på din kropp, ingen annan känner den bättre än du.

2011-10-21 @ 00:09:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0