känslan av att vara värdelös

 

På senaste tiden så har jag haft känslan av att vara värdelös väldigt ofta. Det är inte skoj, att hela tiden klanka ner på sig själv och tänka negativa tankar om sig. Till slut tror man på det.
Idag kände jag mig väldigt dålig!
Jag sa till tjejerna jag bor med att jag skulle uppskatta väldigt mycket om de kunde "signalera" när de är hemma eller inte, genom att lämna dörren till sitt rum öppen om de inte var hemma. Det skulle verkligen underlätta för mig - för då slipper jag gå en hel dag utan att veta om jag är ensam eller inte (för ibland är de lediga eller har skolarbete som de kan göra hemma). Det är ju ganska onödigt om jag är livrädd en hel dag och så visar det sig att jag inte ens var ensam! Innan jag tog upp förslaget så skrattade de och skojade. När jag snackat klart så sa de "ja det skulle vi väl kunna göra" varpå det blev en paus av pinsam tystnad då de bara tittade halvkonstigt på mig. Sedan vände de sig bort och fortsatte de med sitt skratt och stoj. Jag kände mig så dum. Bortgjord. Varför kan de skratta och skoja, slippa hitta på alla möjliga strategier för att ta sig igenom morgondagen, men inte jag.
Det fick mig att känna mig så värdelös, att jag inte klarar sådant som är helt naturligt och lätt som en plätt för nästan alla andra. De måste tycka att jag är världens wierdo, knäpp eller har en skruv lös. Jag skulle egentligen velat förklara mer, och helst av allt be dem om en större tjänst, att de kunde skriva ner vilken tid de gick hemifrån på morgonen (då skulle jag slippa gå upp vid sju för att vara säker på att inte bli lämnar ensam då jag sover, och slippa sova oroligt hela natten!). Men jag kände mig tillräckligt dum efter att ha fört det där på tal så jag skippade att ta upp det. Suck - jag får väl sova dåligt hela natten, för att jag skäms för att jag inte klarar allt som jag "borde" klara. Jag blir så ledsen, för jag känner mig dålig, värdelös, svag, konstig, fel, dum, äcklig och som att jag är mycket sämre än alla andra. Vill inte känna så. Vill vara nöjd med mig själv, för egentligen så vet jag att jag inte är SÅ dålig.

 

Tydligen så är det väldigt vanligt att man känner sig värdelös om man är deprimerad. Undrar i vilken ordning det är. Gör det faktum att man är deprimerad att man känner sig värdelös, eller är det att man känner sig värdelös som sätter igång depressionen?

Oavsett så önskar jag att jag inte kände mig såhär. Jag får dessutom ångest (för neeejdå, det har jag väl inte redan tillräckligt med?) av att känna mig så dålig, och blir modlös och ledsen på mig själv - för att jag tycker att jag inte duger.

Baah, vilket virrvarr av negativa känslor. Jag förstår verkligen inte vart min dåliga självkänsla och höga krav på mig själv kommer ifrån...

 


Kommentarer
Postat av: Matilda

Känner igen mig som vanligt... När jag träffar folk tänker jag alltid "stackars dem som behöver stå ut med mig, de har nog roligare saker att göra egentligen". Självförtroendet är inte på topp om man säger så...Dock har det med depressionen att göra, vi är inte värdelösa egentligen.

2011-02-24 @ 19:07:43
URL: http://attlevamedfobi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0