Hur mår du?Den frågan får man ofta, men vad ska man svara när man faktiskt inte mår bra?
Jag kan inte ljuga, så jag brukar säga "njäe, det är väl inte så jättebra" eller så ignorerar jag helt att svara, rycker bara lite på axlarna och slänger tillbaka frågan istället. Oftast så brukar det inte ens spela någon roll vad man svarar, för folk lyssnar ändå inte. "Hur mår du?" är bara en inlednings/artighetsfras, men om man ändå inte har tänkt bry sig om svaret - eller inte orkar ta ett "nej jag mår inte bra" - så tycker jag faktiskt inte att man ska ställa frågan. Det känns så falskt.
Men som sagt, även om det känns väldigt dumt att stå där och precis ha sagt att man inte mår bra och få det ignorerat så tänker jag inte säga att jag mår bra för det, i ren protest. Protest mot att alla förväntas säga "jo tack, det är bra, hur är det själv då?", som en robot, och bygga på sin stelt leende fasad.
Fast ibland, när jag verkligen inte orkar förklara för hundrade gången att jag inte mår bra (eller om jag inte alls känner personen), så brukar jag säga "äh, det är väl okej/kunde varit värre", le lite, och så är det bra med det.
Jag förstår de som inte orkar berätta för alla att de faktiskt inte mår bra, men att hela tiden tvingas svara på frågan om hur man mår, och veta att man "ska" svara att man mår bra gör inte heller saken bättre. Det är jobbigt att behöva oroa sig för hur många gånger man skall behöva svara på den frågan om man ska till något socialt sammanhang och veta att man kommer tvingas gömma sig ännu mer bakom masken. Jag tror inte att man mår bra av det, att dölja vad man känner och gömma sig bakom en mask hela tiden. Finns det ingen annan inlednings/artighetsfras man kan använda i stället? Så att inte "hur mår du"-frasen tjatas ut utan kan användas när en person verkligen bryr sig på riktigt i stället.

Hehe, men det som är värst (mest komiskt) är väl ändå när någon skriver en kommentar på ens blogg och frågar "hur mår du?" (bara för att man skall kolla in på deras blogg) och inlägget han/hon har kommenterat handlar just om att man mår skit! Snacka om att inte bry sig egentligen, för hade man gjort det så hade man åtminstone kunnat skumma igenom inlägget för att kommentera det i stället haha.

Nej, det där med att fråga någon hur den mår är en bra sak om man använder det rätt och verkligen bryr sig om svaret. Då visar man att man bryr sig om personen. Men om man inte orkar höra sanningen så är det bättre att hitta på ett annat sätt att "vara trevlig" på än att slösa på "hur är det?"-frasen tycker jag...
Kommentarer
Postat av: Hej

Vad är din mailadress? Den i headern verkar inte funka :)

2011-04-24 @ 18:07:57
Postat av: Alicia

Hejsan "Hej" :)

Vad konstigt, för det är den jag har och andra har lyckats skicka mejl till den. Kopiera så att det säkert blir rättstavat: attlevamedoro@hotmail.com ska det vara.

Hoppas det lyckas (om du har tänkt skicka ett mejl då hehe :P)!

2011-04-24 @ 18:16:16
URL: http://attlevamedoro.blogg.se/
Postat av: Hej

Jag ville mejla dig, har redan skickat det ;)

2011-04-24 @ 20:51:24
Postat av: Lina

Hej! Jag har precis hittat din blogg och kollat lite på den. Den verkar både spännande och intressant.Angående det här inlägget så kan jag inte mer än väl hålla med om allt som står. Det har blivit en sådan självklarhet att man hälsar på varandra med ett "hej, hur mår du?", för att sedan återgå till sitt eget. Det borde inte vara så.

2011-04-24 @ 22:00:26
URL: http://havrelina.blogg.se/
Postat av: A Meths

Du har så rätt!

hatar även frågan "är allt bra?" då har man redan bestämt att det är så på något vis, anser jag.

Usch får ångest av att tänka på det till också med!

Just de fraser borde man inte använda så ofta som man gör.

Jag har tyvärr förmågan att le lite och säga att det är bra, trots att det inte är det, just för att jag inte orkar förklara.

Eller för att jag är trött på att tala om hur dåligt det är hela tiden.Svar: Ja tyvärr sov jag inte speciellt bra och pojken min dök inte upp heller, han åkte iväg på andra äventyr, fast kanske var det lika bra då jag ändå låg och vred och vände på mig hela natten.

Fast jag hittade den obehagliga doften, tyvärr är de mina växter!?

Är det inte typiskt att när jag väl lyckas få något att växa så stinker de, mycket otrevligt?Men det löser sig, Kram på dig vännen

2011-04-24 @ 23:18:34
URL: http://meths.blogg.se/
Postat av: Klokegård - Designa ditt Liv!

Får jag frågan när jag mår mindre bra så brukar jag fråga: Hur lång tid har du? eller: Vill du verkligen veta det?Ha en skön kväll!

2011-04-24 @ 23:22:49
URL: http://karvegardkonsult.blogspot.com/
Postat av: Emma

hej, hur har din dag varit idag? :)

följa varandra via bloglovin? :)

2011-04-24 @ 23:53:54
URL: http://emmaaaolsson.blogg.se/
Postat av: conny

Det är inget fel på frågan, om man får frågan "hur mår du" ska man sanningsenligt svara som det är. Eller så ska man be den frågande precisera sig. Många gånger är det den som får frågan som bidrar till att den blir meningslös genom att svara"det är bra" även om det inte är det.

Genom att svara sanningsenligt ger man frågan ett värde och efter ett tag märker man vilka som bryr sig och vilka som inte gör det.

Det är alltså inte enbart frågeställaren som är orsak till att frågan har urvattnats.

Om det är en person jag känner väl svarar jag precis som det är. Är det en ytlig bekantskap så kan man ju undra varför han/hon är intresserad av mitt tillstånd och då säger jag nåt i stil med "hur menar du".

2011-04-25 @ 08:00:34
URL: http://conny-tankarblogspot.com
Postat av: tove N.

Sv: Jaa, allt blir så livfullt! Det är härligt. (:Nej, jag vet faktiskt inte riktigt. Jag har alltid väldigt lätt för att få huvudvärk, så jag gissar på att det är värmen som gör det värre under sommrarna. /:

Japp, sedan jag gick i tvåan. Vad roligt! Vilken kår? (:

2011-04-25 @ 14:26:35
URL: http://towwis.blogg.se/
Postat av: Matilda

Haha, jag älskar att du fick en sådan kommentar till just det här inlägget också!Men du har rätt, jag brukar oftast säga som det är just för stunden. Mår jag dåligt säger jag det och mår jag bra säger jag det, folk som frågar får skylla sig själva om de inte är beredda på det första svaret... Själv frågar jag bara om jag faktiskt vill höra svaret också.

2011-04-25 @ 18:36:34
URL: http://attlevamedfobi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0